Ta strona korzysta z Java Scriptu a Twoja przeglądarka go nie obsługuje lub został on wyłączony.
Strona nie będzie działać właściwie !
Scisle

Toksykologia 2

zawartość 13   
kategoria Scisle  chemia
poziom zaawansowany
autor
zobacz inne zestawy i paczki
fiszki w tej paczce

Antyodżywcze działanie polifenoli.

- wchodzą w reakcję z jodem, hamując jodowanie tyrozyny i zmniejszając syntezę tyroksyny ( są uważane za czynniki wolotwórcze)

- naturalne polifenole ( np.: kwercetyna, hesperydyna, antocyjaniny) najczęściej występują w połączeniach z cukrami jako glikozydy ( np. rutyna, hesperydyna, antocyjaniny) głównie w owocach, niektórych warzywach ( kapusta czerwona), orzeszkach ziemnych

Glikozydy cyjanogenne:

-np: maniok, tapioka

-rośliny te zawierają linamarynę, której część nie cukrową stanowi L- hydroksy- butyronitryl

-w czasie enzymatycznej hydrolizy linamaryny powstaje aceton i kwas cyjanowodorowy -wolotwórcze działanie glikozydów cyjanogennych polega na tworzeniu się jonów tiocyjanianowych SCN w czasie procesów detoksykacji cyjanków w organizmie -maniok ( główny s

Mechanizm działania kwasu szczawiowego.

-Jest on kwasem dikarboksylowym, który tworząc nierozpuszczalne sole z metalami dwu- i trójwartościowymi, powoduje zmniejszenie ich wykorzystania z pożywienia.

-Wchłania się łatwo z przewodu pokarmowego. Szczawian wapnia wchłania się po 3 częściowym rozkładzie w żołądku. Im wyższa kwasowość soku żołądkowego, tym więcej szczawianu wapnia ulega rozkładowi.

Szkodliwość kwasu szczawiowego.

kwas szczawiowy obecny stale w dużych ilościach w diecie ludzi lub paszy zwierząt przy niedostatecznej podaży witaminy D i wapnia może wywierać ujemny wpływ na bilans wapnia w ustroju ( wchłanianie i retencja)

- wiązanie wapnia i magnezu, zaburzenie metabolizmu tych metali w organizmie.

Stosunek molowy kwasu szczawiowego do wapnia a biodostępność wapnia + produkty

- gdy kwas szczawiowy wielokrotnie przekracza ilość wapnia, wapń jest

niedostępny dla ustroju, nadmiar kwasu może wiązać wapń z innych produktów, - jony szczawianowe mogą być wchłaniane do krwi, szczególnie niebezpieczne ze współistniejącym zbyt małym spożyciem wapnia i wit. D w diecie

(szpinak,szczaw, rabarbar, botwina, burak, herbata, kawa ) - kwas szczawiowy i wapń w ilościach prawie równoznacznych, wapń forma nierozpuszczalna, nie ogranicza biodostępności z innych produktów (ziemniaki, owoce jagodowe) - produkty z dużą zaw.wapni

Mechanizmy działania substancji antyodżywczych + przykłady.

- Substancje utrudniające wykorzystanie białek i węglowodanów są inhibitorami enzymów trawiennych, np. trypsyna, chymotrypsyna, amylaz

- Substancje zmniejszające optymalne wykorzystanie witamin – to enzymy powodujące:

~ rozkład witamin do związków nieaktywnych ( askorbinaza, tiaminaza ) ~tworzenie nieprzyswajalnych z przewodu pokarmowego połączeń - awidyna w stosunku do biotyny, o-dyhistroksyfenole w stosunku do tiamyny - Inne mechanizmy – wykazują substancje o budo

Dobowa ilość moczu i od czego zależy?

- U dorosłego człowieka waha się od 0,4 dm3 do 2,4 dm3 i jest związana z bilansem wody.

- skąpomocz (oliguria) - jeżeli w ciągu doby spada poniżej 0,4 dm3, może być spowodowany ostrą lub przewlekła niewydolnością nerek

- wielomocz (poliuria) - wydalanie moczu ponad 3 dm3 na dobę ( przewlekła niewydolność nerek, zapalenie odmiedniczkowe,torbielowatość nerek) może wystąpić po ustąpieniu niedrożności dróg moczowych, w ostrej niewydolności po skąpomoczu

Próba hipurowa.

- sprawdzenie zdolności odtruwających wątroby

- doustne podanie określonej dawki kwasu benzoesowego

- ulega w wątrobie połączeniu z glicyną, pows. kwas hipurowy, nst. wydalamy go z moczem - oznaczając ilość wydalonego kwasu hipurowego w ciagu 2 h pozwala na ocenę zdolności odtruwających wątroby zdrowy człowiek wydala ok 25- 50 % wprowadzonej dawki -

Definicja i kiedy występuje acetonuria.

niedobór insuliny -> niedostateczny transport glukozy do tkanek

typowe dla cukrzycy

w świeżym moczu może nie być acetonu tylko jego prekursory ( kwas acetooctowy, Beta- hydroksymasłowy), czyli ciała ketonowe acetooctowy powstaje wskutek niepełnej degradacji kwasów tłuszczowych (wyczerpanie zapasu węglowodanów w organizmie) przedłużając

Jakie jest pH moczu i od czego zależy?

prawidłowe pH wynosi 6,2 +/- 0,5

jest wynikiem sekrecji jonów wodorowych, kwasów z moczem, resorpcji wodorowęglanu, spożywanej diety

osoby odżywiające się dużą ilością mięsa - kwaśny mocz, jarosze - zasadowy kwasowość zwiększa się przy odwodnieniu, stanach gorączkowych, niektórych zakażeniach bakteryjnych, przy stos. leków zakwaszających zasadowość zwiększa się np: przy zakażeniach

Co to glukozuria i u kogo występuje?

m. in.schorzenia trzustki (cukrzyca)

zmniejszone wydzielanie insuliny -> wzrost stężenia glukozy we krwi

po przekroczeniu progu nerkowego pojawia się cukier w moczu glukozuria pokarmowa -> ludzie wygłodzeni, po pierwszym obfitym posiłku cukromocz przy prawidłowym stężeniu cukru we krwi -> istotne zaburzenia czynności cewek nerkowych (glukozuria nerkowa)

Opisanie ciężaru właściwego moczu i od czego zależy?

- ciężar właściwy ( gęstość względna) waha się od 1,012 - 1,030 g/cm3

zależy od stężenia substancji rozpuszczonych w moczu, a także od wielkości diurezy i funkcji kanalików nerkowych

- poszczególne porcje moczu różnią się od siebie zawartością ciał stałych i wody, tak, że ciężar właściwy może wynosić od 1,005 do 1,040 g/cm3, - białko i glukoza mogą zwiększać ciężar właściwy nawet powyżej 1,040 g/cm3 - gęstość zwiększa się w przypa

Toksyczne zatrucie kwasem szczawiowym

początkowe zatrucie dolegliwości żołądkowo jelitowe, później zaburzenia układu nerwowego, moczowego, kryształki szczawianu wapnia mogą zaczopować kanaliki nerkowe

może być przyczyną oskalozy, przyczyniać się do postępujacego zaniku funkcji wydalniczej nerek

mogą występować napadowe zapalenia stawów zaburzenia przewodnictwa przedsionkowo - komorowego serca zatrucie kwasem może prowadzić do hipokalcemii, jest wytwarzany także w organizmie jako produkt metabolizmu glicyny, seryny, oprócz ogólnej zawart

Skontaktuj się z nami
Przeczytaj regulamin i politykę cookies
© 2012-2014 FabrykaFiszek.pl  [0.8.61]
płatności onlineDotpay
Ue1 Ue2 Ue3
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies i będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce.