Antyodżywcze działanie polifenoli. |
- wchodzą w reakcję z jodem, hamując jodowanie tyrozyny i zmniejszając syntezę tyroksyny ( są uważane za czynniki wolotwórcze) - naturalne polifenole ( np.: kwercetyna, hesperydyna, antocyjaniny) najczęściej występują w połączeniach z cukrami jako glikozydy ( np. rutyna, hesperydyna, antocyjaniny) głównie w owocach, niektórych warzywach ( kapusta czerwona), orzeszkach ziemnych |
Glikozydy cyjanogenne: |
-np: maniok, tapioka -rośliny te zawierają linamarynę, której część nie cukrową stanowi L- hydroksy- butyronitryl -w czasie enzymatycznej hydrolizy linamaryny powstaje aceton i kwas cyjanowodorowy -wolotwórcze działanie glikozydów cyjanogennych polega na tworzeniu się jonów tiocyjanianowych SCN w czasie procesów detoksykacji cyjanków w organizmie -maniok ( główny s |
Mechanizm działania kwasu szczawiowego. |
-Jest on kwasem dikarboksylowym, który tworząc nierozpuszczalne sole z metalami dwu- i trójwartościowymi, powoduje zmniejszenie ich wykorzystania z pożywienia. -Wchłania się łatwo z przewodu pokarmowego. Szczawian wapnia wchłania się po 3 częściowym rozkładzie w żołądku. Im wyższa kwasowość soku żołądkowego, tym więcej szczawianu wapnia ulega rozkładowi. |
Szkodliwość kwasu szczawiowego. |
kwas szczawiowy obecny stale w dużych ilościach w diecie ludzi lub paszy zwierząt przy niedostatecznej podaży witaminy D i wapnia może wywierać ujemny wpływ na bilans wapnia w ustroju ( wchłanianie i retencja) - wiązanie wapnia i magnezu, zaburzenie metabolizmu tych metali w organizmie. |
Stosunek molowy kwasu szczawiowego do wapnia a biodostępność wapnia + produkty |
- gdy kwas szczawiowy wielokrotnie przekracza ilość wapnia, wapń jest niedostępny dla ustroju, nadmiar kwasu może wiązać wapń z innych produktów, - jony szczawianowe mogą być wchłaniane do krwi, szczególnie niebezpieczne ze współistniejącym zbyt małym spożyciem wapnia i wit. D w diecie (szpinak,szczaw, rabarbar, botwina, burak, herbata, kawa ) - kwas szczawiowy i wapń w ilościach prawie równoznacznych, wapń forma nierozpuszczalna, nie ogranicza biodostępności z innych produktów (ziemniaki, owoce jagodowe) - produkty z dużą zaw.wapni |
Mechanizmy działania substancji antyodżywczych + przykłady. |
- Substancje utrudniające wykorzystanie białek i węglowodanów są inhibitorami enzymów trawiennych, np. trypsyna, chymotrypsyna, amylaz - Substancje zmniejszające optymalne wykorzystanie witamin – to enzymy powodujące: ~ rozkład witamin do związków nieaktywnych ( askorbinaza, tiaminaza ) ~tworzenie nieprzyswajalnych z przewodu pokarmowego połączeń - awidyna w stosunku do biotyny, o-dyhistroksyfenole w stosunku do tiamyny - Inne mechanizmy – wykazują substancje o budo |
Dobowa ilość moczu i od czego zależy? |
- U dorosłego człowieka waha się od 0,4 dm3 do 2,4 dm3 i jest związana z bilansem wody. - skąpomocz (oliguria) - jeżeli w ciągu doby spada poniżej 0,4 dm3, może być spowodowany ostrą lub przewlekła niewydolnością nerek - wielomocz (poliuria) - wydalanie moczu ponad 3 dm3 na dobę ( przewlekła niewydolność nerek, zapalenie odmiedniczkowe,torbielowatość nerek) może wystąpić po ustąpieniu niedrożności dróg moczowych, w ostrej niewydolności po skąpomoczu |
Próba hipurowa. |
- sprawdzenie zdolności odtruwających wątroby - doustne podanie określonej dawki kwasu benzoesowego - ulega w wątrobie połączeniu z glicyną, pows. kwas hipurowy, nst. wydalamy go z moczem - oznaczając ilość wydalonego kwasu hipurowego w ciagu 2 h pozwala na ocenę zdolności odtruwających wątroby zdrowy człowiek wydala ok 25- 50 % wprowadzonej dawki - |
Definicja i kiedy występuje acetonuria. |
niedobór insuliny -> niedostateczny transport glukozy do tkanek typowe dla cukrzycy w świeżym moczu może nie być acetonu tylko jego prekursory ( kwas acetooctowy, Beta- hydroksymasłowy), czyli ciała ketonowe acetooctowy powstaje wskutek niepełnej degradacji kwasów tłuszczowych (wyczerpanie zapasu węglowodanów w organizmie) przedłużając |
Jakie jest pH moczu i od czego zależy? |
prawidłowe pH wynosi 6,2 +/- 0,5 jest wynikiem sekrecji jonów wodorowych, kwasów z moczem, resorpcji wodorowęglanu, spożywanej diety osoby odżywiające się dużą ilością mięsa - kwaśny mocz, jarosze - zasadowy kwasowość zwiększa się przy odwodnieniu, stanach gorączkowych, niektórych zakażeniach bakteryjnych, przy stos. leków zakwaszających zasadowość zwiększa się np: przy zakażeniach |
Co to glukozuria i u kogo występuje? |
m. in.schorzenia trzustki (cukrzyca) zmniejszone wydzielanie insuliny -> wzrost stężenia glukozy we krwi po przekroczeniu progu nerkowego pojawia się cukier w moczu glukozuria pokarmowa -> ludzie wygłodzeni, po pierwszym obfitym posiłku cukromocz przy prawidłowym stężeniu cukru we krwi -> istotne zaburzenia czynności cewek nerkowych (glukozuria nerkowa) |
Opisanie ciężaru właściwego moczu i od czego zależy? |
- ciężar właściwy ( gęstość względna) waha się od 1,012 - 1,030 g/cm3 zależy od stężenia substancji rozpuszczonych w moczu, a także od wielkości diurezy i funkcji kanalików nerkowych - poszczególne porcje moczu różnią się od siebie zawartością ciał stałych i wody, tak, że ciężar właściwy może wynosić od 1,005 do 1,040 g/cm3, - białko i glukoza mogą zwiększać ciężar właściwy nawet powyżej 1,040 g/cm3 - gęstość zwiększa się w przypa |
Toksyczne zatrucie kwasem szczawiowym |
początkowe zatrucie dolegliwości żołądkowo jelitowe, później zaburzenia układu nerwowego, moczowego, kryształki szczawianu wapnia mogą zaczopować kanaliki nerkowe może być przyczyną oskalozy, przyczyniać się do postępujacego zaniku funkcji wydalniczej nerek mogą występować napadowe zapalenia stawów zaburzenia przewodnictwa przedsionkowo - komorowego serca zatrucie kwasem może prowadzić do hipokalcemii, jest wytwarzany także w organizmie jako produkt metabolizmu glicyny, seryny, oprócz ogólnej zawart |