Zadanie diety ubogoenergetycznej

1.Wywołać ujemny bilans energetyczny,

2.Dostarczać odpowiedniej ilości wszystkich składników odżywczych, z wyjątkiem energii,

3.Być dostosowana do zwyczajów żywieniowych pacjenta, 4.Być łatwe do przygotowania oraz być łatwe do stosowania w domu i poza nim, 5.Być odpowiednie do długotrwałego przestrzegania 6.Stanowić model żywienia na przyszłość

Alergie krzyżowe

Alergen jednej substancji lub epitop tego alergenu jest powiązany strukturalnie z alergenem innej substancji, co powoduje, że każda z nich może wyzwolić reakcje uk. immunologicznego.

Produkty zalecane w diecie lekkostrawnej

Produkty zbożowe: pieczywo jasne, sucharki, bułki, biszkopty. Kasza manna jęczmienna, ryż.

Mleko zsiadłe, kefir, jogurt, biały ser

Jaja gotowane na miękko lub ścięte na parze w formie jajecznicy. Mięso chude: wołowina, cielęcina, mięso z królika, kurczaka, indyka (chuda wieprzowina w ograniczonej ilości); ryby chude: dorsz, mintaj, tuńczyk, flądra, pstrąg, leszcz. sandacz; wędliny

przeciwwskazane w diecie lekkostrawnej

Potrawy wędzone czy surowe

Zabronione techniki kulinarne takie jak smażenie, sporządzanie zasmażek, odgrzewanie, odsmażanie

Rola pierwiastków śladowych w ch. nowotworowych

Cynk

•Ograniczenie aktywności limfocytów i monocytów

Żelazo •Redukcja fagocytozy; cytotoksyczności monocytów, •Nadmiar sprzyja tworzeniu wolnych rodników Witamina C •Środek antyhistaminowy Witamina E •Obniża funkcje cytotoksyczne monocytów; Witamina A •Redukcja liczby komórek cytoplazmatycznych Kw

Wymień i krótko omów parametry świadczące o występowaniu nadwagi i otyłości

Obwód bioder/talii , Wskaźnik masy ciała BMI - body mass index; BMI = kg/m²

< 18,5 – niedowagę

18,5–24,99 – wartość prawidłową ≥ 25,0 – nadwagę, Wskaźnik WHR (iloraz obwodu talii i obwodu bioder) U kobiet – współczynnik WHR > 0.84 – otyłość androidalna, natomiast gdy współczynnik < 0.84 – otyłość gynoidalana

Nadwrazliwość

Nadwrazliwość

- niealergiczna - układ immunologiczny jest wykluczony

- alergiczna: # IgE zależna: ~ atopowa ~ nieatopowa # IgE niezależna ~ zależna od limfocytów T ~ zależna od eozynofilii ~ zależna od IgG ~ inne

Omów zasady przygotowania posiłków w diecie łatwostrawnej z uwzględnieniem dozwolonych i zabronionych technik kulinarnych

Wskazane i niewskazane techniki kulinarne w diecie łatwostrawnej

· odpowiednie techniki kulinarne, to gotowanie na wodzie i parze, pieczenie w folii aluminiowej lub pergaminie– tłuszcz nie potrzebny

· warzywa przeciera się przez sito lub stosuje inne techniki rozdrabniania, często zamiast całych owoców i warzyw podaje się soki, przeciery, puree · zmniejszanie zawartości włókna pokarmowego - usuwa się skórkę i pestki, oddziela się i w

Czynniki modyfikowane w dietach szpitalnych

-dobór technik kulinarnych,

-dobór produktów spożywczych,

-podaż błonnika pokarmowego w diecie, -konsystencja produktów i potraw, -wartość energetyczna, -ilość i jakość białka, -ilość i źródła pokarmowe tłuszczu, -jakość węglowodanów, -podaż składników mineralnych, oraz modyfikacje będące wynikiem zaburze

Rodzaje diet stosowanych przy alergiach

· Dieta testująca – identyfikacja alergenów, stopniowe wprowadzanie do jadłospisów pojedynczych produktów; tylko w warunkach szpitalnych – wstrząs anafilaktyczny, atak astmy (zagrożenie życia!!!),

· Dieta eliminacyjna – stałe lub okresowe wyłączenie z jadłospisu produktów lub grup podejrzanych o powodowanie alergii; długotrwała grozi wystąpieniem niedoborów pokarmowych,

· Dieta rotacyjna – unikanie przeciążenia alergenami należącymi do tej samej grupy: Zasady: 1. Produkty z tej samej rodziny raz na cztery dni (cykl pięcio- i sześciodniowy), 2. Potrawy proste najwyżej z trzech jak najmniej przetworz

Kolokwium żywienie
Nauki przyrodnicze - medycyna (poziom zaawansowany)