Kwas askorbinowy

Witamina C (kwas askorbinowy) — niezbędna dla zachowania zdrowych zębów, dziąseł, kości. Wpływa na tworzenie się kolagenu (wzrost, odnowa skóry, ścięgien, naczyń krwionośnych, chrząstek i mięśni). Wzmaga odporność organizmu. Występuje między innymi w cytr

Tiamina

Witamina B1 (tiamina) — pomaga wykorzystywać węglowodany, które są podstawowym źródłem energii. Warunkuje prawidłowe funkcjonowanie tkanki nerwowej. Występuje między innymi w marchwi, pomidorach, drożdżach, ziarnach zbóż.

Ryboflawina

Witamina B2 (ryboflawina) — zapewnia prawidłowy przebieg oddychania komórkowego, wpływa na odporność i podziały komórek. Występuje między innymi w mleku, kiełkach pszennych, drożdżach.

Pirodoksyna

Witamina B6 (pirydoksyna) — jest składnikiem wielu białek, odgrywa ważną rolę w metabolizmie aminokwasów i tłuszczów. Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego. Występuje między innymi w kiełkach pszenicy, mięsie, mleku, orzechach, fasoli.

Kobalamina

Witamina B12 (kobalamina) — konieczna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Niezbędna w procesie erytropoezy. Występuje między innymi w wątrobie, mleku, jajach.

Niacyna i kwas nikotynowy

Witamina PP (B3) (niacyna, kwas nikotynowy) — odgrywa istotną rolę w procesie pozyskiwania energii z pożywienia. Utrzymuje w dobrym stanie nabłonek skóry oraz układ nerwowy. Występuje między innymi w drożdżach, fasoli, grochu, nerkach, piwie.

Biotyna

Witamina H (biotyna) — jest niezbędna w procesie tworzenia się kwasów tłuszczowych. Wspomaga funkcje tarczycy, nadnerczy, układu nerwowego i rozrodczego. Chroni skórę przed odczynem zapalnym i zmniejsza łojotok włosów. Występuje między innymi w drożdżach,

Filochinon

Witamina K (filochinon) — warunkuje prawidłowy przebieg krzepnięcia krwi. Uczestniczy w tworzeniu protrombiny. Występuje między innymi w wątrobie, kapuście, kalafiorze, oleju sojowym.

Tokoferol

Witamina E (tokoferol) — niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wszystkich tkanek organizmu, w szczególności tkanki mięśniowej. Wpływa na płodność. Występuje między innymi w sałacie, kiełkach, wołowinie, jajkach.

Kalcyferol

Witamina D (kalcyferol) — stymuluje wchłanianie wapnia i fosforu. Odpowiedzialna jest za prawidłowy stan kości i zębów. Występuje między innymi w drożdżach, tranie, mleku, maśle.

Retinol

Witamina A (retinol) — jest niezbędna do prawidłowego widzenia (składnik purpury wzrokowej). Wspomaga proces wzrostu. Bierze udział w powstawaniu zębów, paznokci, włosów, kości i gruczołów. Występuje między innymi w tranie, mleku, szpinaku, wątrobie, marc

Witaminy
Nauki przyrodnicze - biologia (poziom podstawowy)