Roztwór |
to mieszanina ciekła powstała przez zmieszanie substancji rozpuszczanej i rozpuszczalnika. |
Czynniki wpływające na szybkość rozpuszczania: |
temperatura, mieszanie, stopień rozdrobnienia substancji. |
Roztwory ze względu na wielkość substancji rozpuszczonej dzielimy na |
roztwory właściwe, koloidy, zawiesiny |
Rozpuszczalność substancji |
maksymalna liczba gramów substancji, która można rozpuścić w 100g wody w danej temperaturze, aby otrzymać roztwór nasycony. |
Rozpuszczalność |
większości ciał stałych w wodzie wzrasta wraz ze wzrostem temperatury. |
Rozpuszczalność gazów w wodzie |
maleje wraz ze wzrostem temperatury. |
Rozpuszczalność cieczy w wodzie |
nie zależy od temperatury. |
Roztwór nasycony |
posiada maksymalna liczbę gramów substancji, która wynika z rozpuszczalności tej substancji. |
Roztwór nienasycony |
to taki, w którym jest mniej rozpuszczonej substancji niż to wynika z rozpuszczalności. |
Roztwór przesycony |
zawiera więcej gramów substancji niż to wynika z rozpuszczalności. |
Stężenie procentowe |
określa liczbę gramów substancji rozpuszczonej w 100g całego roztworu. |
Dipol |
cząsteczka mająca dwa bieguny: dodatni i ujemny, np. cząsteczka wody. |
Roztwór |
mieszanina jednorodna rozpuszczalnika i substancji rozpuszczonej. |
Roztwór stężony |
roztwór, w którym ilość substancji rozpuszczonej jest znaczna w stosunku do ilości wody. |
Roztwór rozcieńczony |
roztwór, w którym ilość substancji rozpuszczonej jest mała w stosunku do ilości wody. |