Roztwór

to mieszanina ciekła powstała przez zmieszanie substancji rozpuszczanej i rozpuszczalnika.

Czynniki wpływające na szybkość rozpuszczania:

temperatura, mieszanie, stopień rozdrobnienia substancji.

Roztwory ze względu na wielkość substancji rozpuszczonej dzielimy na

roztwory właściwe, koloidy, zawiesiny

Rozpuszczalność substancji

maksymalna liczba gramów substancji, która można rozpuścić w 100g wody w danej temperaturze, aby otrzymać roztwór nasycony.

Rozpuszczalność

większości ciał stałych w wodzie wzrasta wraz ze wzrostem temperatury.

Rozpuszczalność gazów w wodzie

maleje wraz ze wzrostem temperatury.

Rozpuszczalność cieczy w wodzie

nie zależy od temperatury.

Roztwór nasycony

posiada maksymalna liczbę gramów substancji, która wynika z rozpuszczalności tej substancji.

Roztwór nienasycony

to taki, w którym jest mniej rozpuszczonej substancji niż to wynika z rozpuszczalności.

Roztwór przesycony

zawiera więcej gramów substancji niż to wynika z rozpuszczalności.

Stężenie procentowe

określa liczbę gramów substancji rozpuszczonej w 100g całego roztworu.

Dipol

cząsteczka mająca dwa bieguny: dodatni i ujemny, np. cząsteczka wody.

Roztwór

mieszanina jednorodna rozpuszczalnika i substancji rozpuszczonej.

Roztwór stężony

roztwór, w którym ilość substancji rozpuszczonej jest znaczna w stosunku do ilości wody.

Roztwór rozcieńczony

roztwór, w którym ilość substancji rozpuszczonej jest mała w stosunku do ilości wody.

Roztwory
Przedmioty ścisłe - chemia (poziom podstawowy)